21.2 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalWeekendul deciziilor

Weekendul deciziilor

Pesediştii doljeni trebuie să decidă, la sfârşitul acestei săptămâni, dacă respectă protocolul coaliţiei şi îl aplică la nivelul judeţului ori rămân aliaţi ai liberalilor. În acelaşi timp, pedeliştii ar urma să stabilească dacă renunţă sau nu la conducerea inspectoratului şcolar.

 

După o pauză de două săptămâni, Biroul Politic Judeţean de Coordonare a Coaliţiei se va întâlni din nou, la sfârşitul acestei săptămâni, pentru a încerca să treacă peste obstacolele care ţin alianţa PSD – PD-L într-un îngheţ profund la nivelul Doljului.

Întâlnirea celor zece

În vederea punerii în practică a protocolului PSD – PD-L, care stă la baza coaliţiei de guvernământ, cele două partide au înfiinţat la nivel judeţean un Birou Politic de Coordonare a Coaliţiei, similar cu cel de la nivel naţional. În Dolj, organismul comun cuprinde cinci pedelişti şi cinci pesedişti. Este vorba despre Radu Berceanu, Marian Jean Marinescu, Constantin Dascălu, Ştefan Stoica şi Vergică Şovăilă de la PD-L, plus Claudiu Manda, Valeriu Zgonea, Petre Petrescu, Ion Prioteasa şi Sorin Iordache de la PSD. Aceştia sunt împuterniciţi să ia prin consens toate deciziile politice la nivel judeţean cât timp va exista la nivel naţional coaliţia celor două partide.

Săptămâna trecută, cei zece n-au apucat să stea de vorbă din cauza întâlnirii de la Sinaia a fruntaşilor pesedişti. La sfârşitul acestei săptămâni, ei se vor întruni din nou, după cum au confirmat mai mulţi membri ai organismului amintit. Pe ordinea de zi a întâlnirii se află probleme stringente, care pun în pericol colaborarea acestor partide la nivel judeţean.

PSD – şi în căruţă, şi în teleguţă

Potrivit unor surse din cadrul coaliţiei, primul punct care va trebui lămurit de reprezentanţii celor două partide ar urma să fie formarea unei coaliţii a PSD cu PD-L şi la nivelul Consiliului Judeţean (CJ) Dolj. După cum se ştie, în cadrul legislativului judeţean, PD-L este oarecum în opoziţie, deoarece PSD a format în vară o coaliţie cu PNL şi nu vrea să renunţe la ea.

„Existând o alianţă la nivel central, atât la nivel guvernamental, cât şi în parlament, între PD-L şi PSD, o coaliţie care funcţionează foarte bine, considerăm oportună şi la nivelul judeţului Dolj refacerea majorităţii printr-o coaliţie PSD – PD-L în consiliul judeţean. Din acest motiv, noi solicităm PSD să-şi clarifice poziţia“, a declarat consilierul judeţean PD-L Ştefan Stoica, în ultima şedinţă a consiliului. Răspunsul preşedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, care este şi preşedintele organizaţiei judeţene PSD, a fost evaziv: „Am luat act de această solicitare şi o vom analiza“, susţinând totodată că o asemenea decizie „nu este prioritară“.

Pentru PD-L, pare să fie însă prioritară, liderii doljeni ai acestei formaţiuni dorind ca PSD să ia o decizie în acest sens chiar în weekend.

Negocieri pentru împărţeala instituţiilor

Tot în aceste zile, Biroul Politic Judeţean de Coordonare a Coaliţiei ar urma să ia în discuţie şi înlocuirea unora dintre şefii serviciilor deconcentrate. Mărul discordiei continuă să fie Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, condus de vicepreşedinta PD-L Dolj, Diana Buşoi, pe care organizaţia judeţeană a PSD ţine morţiş s-o schimbe. Şi pesediştii ţin la luarea unei decizii privind ISJ Dolj tot în cursul acestui weekend, ei susţinând că au dreptul de primă opţiune în alegerea serviciilor deconcentrate pe care să le conducă.

Reprezentanţii PD-L au însă altă viziune, ei dorind să se stabilească mai întâi lista instituţiilor unde managerii trebuie înlocuiţi pentru activitatea lor deficitară. Deşi această problemă nu s-a discutat în amănunt, cele două tabere au deja o viziune comună privind anumite instituţii ai căror manageri actuali (mai mult sau mai puţin întâmplător de orientare liberală) ar trebui înlocuiţi cu alţii mai competenţi. Potrivit unor surse din coaliţie, printre aceste instituţii s-ar afla APIA, Casa de Pensii Dolj, dar şi Spitalul de Urgenţă Craiova.

PSD vrea spitalul

Cele două partide par să fi ajuns la un consens cu privire la viitoarea conducere a Spitalului de Urgenţă Craiova, care ar urma să-i revină PSD. Funcţia ocupată în prezent de Cristina Calangiu ar urma să-i revină fostului director general Florin Petrescu, ce va fi secondat de Sorin Didu, în calitate de director medical.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII